Cambodja zoekt drie verdachten voor homo-erotisch beeld koning Norodom Sihamoni

03/01/2017 - 15:40
De politie van Cambodja zoekt drie verdachten die het gezicht van koning Norodom Sihamoni photoshopten op een homo-erotisch beeld.

Het gewraakte beeld van koning Norodom Sihamoni (63) werd gepubliceerd op 25 december op de Facebookpagina van een Thaistalig iemand. Het beeld had als onderschrift: "De koning van Cambodja is gay". 
 
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft drie mensen in het vizier, van wie er één in Thailand woont. 

Onschendbaar

De Cambodjaanse Grondwet zegt dat de Koning onschendbaar is en te belangrijk is om respectloos behandeld te worden. Er zijn echter geen straffen voorzien. In buurland Thailand is majesteitsschennis wel een belangrijk misdrijf dat actief wordt bestraft. Ook in Marokko en Saoedi-Arabië wordt er streng op toegezien. België bestraft eveneens majesteitsschennis, maar in de praktijk is dat erg zeldzaam.

Verkozen koning

Cambodja is een unitaire, parlementaire en grondwettelijke monarchie. In het land wordt de koning verkozen uit de families Norodom en Sisowath. Norodom Sihamoni volgde zijn vader koning Norodom Sihanouk in 2004 op. Familienamen worden voor de voornaam geplaatst in Cambodja, net als in Zuid-Korea en China. 

Homo?

Over de seksuele geaardheid van koning Norodom Sihamoni wordt gespeculeerd. Hij trouwde nooit en heeft geen kinderen. Hij leerde als jongen ballet en gaf dansles in de jaren 1980 in Parijs. Norodom Sihamoni groeide op in Tsjechoslowakije en Frankrijk.

Bron: 

Gay Star News