Thailand overweegt gevangenis voor holebi's en transgenders

30/01/2017 - 14:31
Beeld: Wikipedia
Vlag van Thailand
De regering van Thailand overweegt een gevangenis te reserveren voor holebi's en transgenders. Bescherming of segregatie?

De Remand-gevangenis in Pattaya laat LGBT's apart van de hetero's slapen, maar overdag verblijven ze samen. "Indien we ze niet apart leggen, ontstaat er ruzie over wie bij wie slaapt", zegt gevangenisdirecteur Watcharavit Vachiralerphum. "Het kan leiden tot verkrachting, aanranding en het verspreiden van soa's. Zo is onder meer de controle gemakkelijker.  Maar overdag moeten ze zich mengen met hetero's want bij vrijlating moeten ze terugkeren naar een diverse maatschappij."

Pilootproject

Er komt een pilootproject in de Minburi-gevangenis aan de rand van hoofdstad Bangkok. 
 
Thailand telt zo'n 300.000 gevangenen van wie er 4.500 zeggen holebi en/of transgender te zijn. De homoseksuele gevangene Chawalit Chankiew getuigt bij Associated Press: "Sommigen lusten homo's niet. Wat als je naast een homohater moet slapen? Wat als die je mishandelt?"
 
Jean-Sebastian Blanc van de Vereniging voor de Preventie van Martelingen steunt het idee van een aparte LGBT-gevangenis niet. "Het is segregatie. Soa-preventie en een deel van de gevangenispopulatie apart zetten omwille van seksuele geaardheid en genderidentiteit zijn twee verschillende zaken."
 
Ook in de Verenigde Staten, Nepal, Turkije en Italië is er al gedacht aan aparte LGBT-gevangenissen. 

Bron: 

AP, Gay Star News

Hier niet op klikken aub