VREAK brengt 'Liefde in oorlog' in Fort van Breendonk

31/03/2017 - 00:35
In mei brengt Theater VREAK 'Liefde in oorlog', een toneelstuk over - je raadt het nooit - onmogelijke liefde tijdens Wereldoorlog II. De locatie van deze reprise is bijzonder: het Fort van Breendonk.

Op 5, 6 en 7 mei herneemt Theater VREAK toneelstuk 'Liefde in oorlog'. Bijzonder is dat het stuk wordt opgevoerd in Fort van Breendonk. In Wereldoorlog II gebruikte de Duitse bezetter Breendonk als werkkamp en opvangkamp naar concentratiekampen in het oosten.
 
'Liefde in oorlog' is gebaseerd op de Franse film 'Un amour à taire' van Christian Faure uit 2005. "Het gaat over liefde tijdens de oorlog, liefde in oorlog en liefde in het algemeen", vertelt Wim Morbée van Theater VREAK. 
 
Het verhaal speelt zich af in Parijs in 1942. Jean is de jongste zoon van de eigenaar van een wasserette. Hij heeft sinds vijf jaar een geheime relatie met Philippe, die lid is van het verzet. Een van Jeans jeugdvrienden, de Joodse Sara, overleeft als enige van haar familie een razzia en duikt onder bij Jean en Philippe. Het begin van een verhaal waarin de gevolgen niet te overzien zijn.
 
De komst van Sara is niet alleen zonder gevaar, het zorgt ook voor jaloezie bij het homokoppel. 

Fort van Breendonk

'Liefde in oorlog' speelde al in maart 2016. Wat deze reprise zo bijzonder maakt, is dat het gespeeld wordt in het Fort van Breendonk. Dat geeft de voorstelling een gepaste, kille atmosfeer. Ook letterlijk: de gang die tot theaterzaal zal worden omgetoverd, is koud. Aanwezigen krijgen een legerdeken. 

Eigen bewerking

Filmmaker Christian Faure wil dat zijn verhaal 'Un amour à taire' zo veel mogelijk verspreid wordt. Daarom vind je de film ook integraal op YouTube.
 
Het eerste deel van het verhaal in het toneelstuk is trouw aan de film. Deel twee had veel werk nodig. "De scènes in het kamp zijn in de film zijn erg beeldend. Voor het toneelstuk hebben Koen Strackx en ik veel dialogen bijgeschreven", vertelt Wim Morbée. 
 
Het idee om van de film een toneelstuk te maken, leefde al lang bij Wim. "Ik wilde werken rond de waanzin van toen. Ik ben dan ook erg trots op het resultaat." 

Eer

"We zijn verheugd het theaterstuk 'Liefde in oorlog' te kunnen voorstellen binnen de muren van het Nationaal Gedenkteken Fort van Breendonk", zegt evenementcoördinator Herbart Beyers. Het Fort van Breendonk staat in het collectieve geheugen gegrift als het Auffanglager Breendonk: het gevangenenkamp dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter werd gebruikt voor de opsluiting van verzetslui, tegenstanders van het naziregime en joden. 
 
Vele mensen werden tijdens de tweede wereldoorlog onverwacht opgepakt door de Sicherheitspolizei-Sicherheitsdienst. De belangrijkste afdeling IV, de Gestapo, brachten 3591 communisten, joden, vrijmetselaars en leden van verzetsorganisaties naar  dit 'opvangkamp'. Slechts ongeveer de helft zullen de oorlog overleven. Een groot deel van de gevangenen van Breendonk wordt na verloop van tijd gedeporteerd naar een heel deel andere kampen: Vucht, Dora, Buchenwald, Mauthausen, Sachsenhausen …  
 
"Ondanks dat er in België geen mensen vervolgd werden omwille van hun seksuele geaardheid is de opvoering van het stuk 'Liefde in oorlog' zeer aangrijpend en geeft het zeer goed de onzekerheid en angst weer die de mensen die in het Fort van Breendonk hebben verbleven hebben beleefd. Het is tegelijkertijd een verhaal over de drang naar overleven, de hoop, de vriendschap, de liefde", zegt Beyers.
 
Deze theatervoorstelling kan perfect gecombineerd worden met een bezoek aan het gedenkteken. De vrienden van Breendonk zullen gidsen ter beschikking stellen om de geïnteresseerden rond te leiden. Zo'n avondbezoek op zich is al een unieke en bijzondere ervaring. "De theatervoorstelling binnen de muren van het fort is ongetwijfeld een onvergetelijk evenement. Wij kijken er alvast naar uit!"
 
Tickets en info.

Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub