VIDEO | Transvrouwen moeten in Thailand test voor legerdienst afleggen

10/04/2017 - 00:00
Beeld: Wikipedia
Vlag van Thailand
In Thailand is er dienstplicht. Jaarlijks wordt bepaald wie twee jaar naar het leger moet. Die dag is hels, stelt de Thaise Transgenderalliantie voor Mensenrechten.

Mannen van 21 jaar oud moeten in Thailand hun legerdienst doen. Ze hebben twee opties. Of ze gaan vrijwillig voor zes maanden, of ze nemen deel aan de loterij. Trekken ze er een rode kaart, moeten ze twee jaar dienen. 
 
Ook transvrouwen moeten zich aandienen. Op identiteitsdocumenten staat immers dat ze man zijn. De loterij gebeurt in het openbaar en iedereen moet zich uitkleden. De selectiedag is dus bijzonder kwellend voor transvrouwen. Meestal worden ze weliswaar afgekeurd, maar niet voor ze eerst te kijk worden gezet. Dat voelt aan als een belediging. 
 
De loterijdag betekent voor Thaise Transgenderalliantie voor Mensenrechten alle hens aan dek. Sommige transvrouwen doen zichzelf liever iets aan dan naar het leger te moeten.
 
Transvrouwen krijgen een uitzondering die stelt dat ze een psychische aandoening hebben om niet te moeten dienen, wat ook stigmatiserend is.
 
'Draft Day', een documentaire uit 2013, toont hoe het eraan toegaat.

Bron: 

Reuters, PinkNews.co.uk, eigen verslaggeving