Drogenbos en Kraainem weigeren de regenboogvlag uit te hangen

12/05/2017 - 12:23
Beeld: çavaria
Wapperende regenboogvlag
Jaarlijks vraagt çavaria aan alle Vlaamse steden, gemeenten en stadsdistricten om naar aanleiding van de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT) de regenboogvlag uit te hangen aan het stadhuis of een openbaar gebouw. De overgrote meerderheid van lokale besturen gaat in op die vraag. De Vlaams-Brabantse gemeenten Drogenbos en Kraainemen weigeren om deel te nemen aan de actie.

Het idee van de çavaria-actie is om lokale besturen eens te laten stilstaan bij wat er op lokaal niveau kan gebeuren om de zichtbaarheid van holebi’s en transgenders te vergroten. Gemeenten grijpen de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT) bovendien vaak aan om hun lokaal regenboogbeleid scherp te stellen.

Regenboogvlag

De regenboogvlag werd in 1978 ontworpen door Amerikaans artiest en mensenrechtenactivist Gilbert Baker die in maart dit jaar overleed. De regenboogvlag is een internationaal symbool voor de holebi- en transgendergemeenschap en wordt ook geassocieerd met de strijd voor gelijke rechten voor iedereen, ongeacht de seksuele oriëntatie en genderidentiteit van een persoon. Het is een universeel symbool dat niet gebonden is aan een specifieke politieke overtuiging of aan een bepaalde religie.

Vorig jaar hingen 314 gemeenten en stadsdistricten de regenboogvlag uit. Dit jaar is çavaria opnieuw op weg om zoveel lokale besturen te overtuigen om deel te nemen aan de actie.

Weigering

Drogenbos en Kraainem willen echter niet deelnemen aan de actie. Drogenbos motiveerde haar weigering om deel te nemen niet. Kraainem motiveerde wel waarom de gemeente niet zal deelnemen. Burgemeester Dorothée Cardon de Lichtbuer stuurde een brief aan çavaria: “Begin maart 2017 ontvingen wij uw brief over de internationale dag tegen homo- en transfobie (IDAHOT). Deze brief werd behandeld door het college van burgemeester en schepenen op dinsdag 21 maart 2017. Net als vorig jaar beslist het gemeentebestuur van Kraainem de regenboogvlag niet buiten te hangen. De achterliggende motivatie is dat de gemeente Kraainem enkel officiële vlaggen en vlaggen die het grondgebied aanbelangen uithangt in de gemeente.”

Drogenbos en Kraainem deden vorig jaar ook al niet mee.

Sommige gemeenten hebben hun deelname nog niet toegezegd, maar ook nog niet geweigerd deel te nemen. Het overzicht van reeds bevestigde deelnemende gemeenten vind je online. Çavaria moedigt iedereen aan om steden en gemeenten die nog niet hebben toegezegd te bellen en te mailen over de actie.

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub