VN-expert Vitit Muntarbhorn ziet vijf basisvoorwaarden voor LGBTI-inclusie

18/05/2017 - 13:13
Beeld: Timothy Junes
Vitit Muntarbhorn
Na het toekomstcongres van çavaria organiseerde Bozar samen met Malta en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een debatavond over de strijd om holebi- en transgenderrechten. VN-expert Vitit Muntarbhorn opende de avond.

Wat is er nodig om vooruitgang te boeken voor holebi's, transgenders en intersekse personen? Dat was het uitgangspunt van het panelgesprek 'De kleuren van de Regenboog. Debat over het creëren van een LGBTQI-inclusieve maatschappij'.
 
Deze avond werd georganiseerd door Bozar​, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Malta, dat tot einde juni voorzitter is van de Europese Unie.

Regenboog

Prof. dr. Vitit Muntarbhorn uit Thailand is de eerste VN-Onafhankelijk Expert over Seksuele Oriëntatie en Genderidentiteit. Hij schilderde  - "I'm painting a rainbow" - een regenboog van mensen. "Waaruit bestaat een regenboog? Kleuren? Wat als de regenboog uit mensen bestond?"
 
"Die regenboog bestaat uit vijf kleuren: gemeenschap, gezin, koppel, individu en kind." Dat zijn voor Muntarbhorn vijf belangrijke peilers. "De uitdaging hierbij is hoe omgaan met mensen die geen sympathie hebben met de regenboog?"
 
De VN-expert noemt ook enkele basisvoorwaarden voor een holebi-, transgender- en interseksinclusieve samenleving:

  • homoseks mag niet strafbaar zijn;
  • er moet antidiscriminatiewetgeving zijn, ook op stedelijk niveau;
  • transgenders moeten niet verplicht worden een medische ingreep te ondergaan om de geslachtsregistratie te wijzigen;
  • er moeten maatregelen komen om het stigma op te heffen,
  • er is nood aan socioculturele inclusie.

Panelgesprek

Nadien volgde er een lang panelgesprek met Silvan Agius (Malta), Saskia De Coster (België), Mahmoud Hassino (Syrië), dominee Wielie Elhorst (Nederland) en moderator Geert Sciot. Ook An De Kock van de Koninklijke Belgische Voetbalbond kwam even op het podium.
 
Enkele gasten lieten zich verontschuldigen. Basketster Ann Wauters, Europees commissaris voor Justitie, Consumentenrechten en Gendergelijkheid Věra Jourová uit Tsjechië en vice-Europees commissievoorzitter Frans Timmermans uit Nederland. 

Inclusief?

Wanneer het moment voor vragen uit het publiek was aangebroken, kreeg het panel en de organisatie een koude douche. 
 
Julia Ehrt, executief directeur van Transgender Europe verweet de organisatie de afwezigheid van diversiteit. Van de zeven sprekers waren slechts twee vrouw. Allen cisgender. Ehrt kreeg applaus voor haar opmerking. Saskia De Coster nam het op voor de organisatie. "Vrouwen vinden voor panelgesprekken is moeilijk. Het is seksistisch maar het is zo." De Coster daagde Ehrt uit zelf zo'n avond te organiseren om te laten zien hoe het dan moet.

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub