VREAK brengt voostelling 'Stoelendans' in het teken van PrEP

11/08/2017 - 17:12
Vreak, de toneelvereniging die door middel van toneelstukken de emancipatie van de holebi's en transgenders wil bevorderen, komt in december met de voorstelling 'Stoelendans'. Met die productie wil VREAK PrEP beter bekend maken onder homo- en biseksuele mannen en de verschillende meningen over PrEP aan bod laten komen.

Voor 'Stoelendans' werkt VREAK samen met Sensoa, Het Roze Huis - çavaria Antwerpen, çavaria, het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG), Leather & Fetish Pride Belgium, het Fonds Vrijetijdsparticipatie en Boysproject.

PrEP is een behandeling die je beschermt tegen hiv. "Hiervoor krijgt men Truvada voorgeschreven, pillen die sedert jaren gebruikt worden voor de behandeling van mensen met hiv", verduidelijkt Mark Sergeant van Sensoa. "Truvada geeft ook uitstekende resultaten wanneer het gebruikt wordt door hiv-negatieve personen, als PrEP, om zich te beschermen tegen hiv. Het virus krijgt door de medicatie geen kans om binnen te dringen in de lichaamscellen die het nodig heeft om iemand te besmetten."

PrEP terugbetaald

Sinds juni wordt PrEP in België terugbetaald door het RIZIV. Het middel wordt wel enkel voorgeschreven door aidsrefentiecentra en is bedoeld voor homo- en biseksuele mannen die nog geen hiv hebben, maar die wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken.

"We komen nu in een fase die in mijn ogen heel belangrijk is", zegt Thijs Reyniers van het ITG. "We weten namelijk dat PrEP werkt in klinische studies. Of die PrEP ook echt zal helpen om het aantal hiv-infecties te doen dalen, hangt voor een stuk af hoe de homogemeenschap dit nieuwe middel zal onthalen. Daarom vind ik het goed dat men met een voorstelling als ‘Stoelendans’ meteen een juiste toon zet."

Taboe wegnemen

Er hangt nog een zeker taboe rond PrEP. "Mannen die PrEP nemen krijgen al snel het label van iemand die overdreven bezig is met seks", weet Mark Sergeant. "Terwijl kiezen voor PrEP gelijk staat aan een bewuste keuze om hiv-negatief te blijven. Een gezonde keuze, met andere woorden. Ik hoop dat VREAK kan bijdragen aan de positieve beeldvorming over PrEP. 'Stoelendans' komt op het juiste moment. Veel mannen met homoseksuele contacten zullen immers in de komende jaren overwegen of PrEP iets voor hen is."

"We hebben steeds aandacht gehad voor hiv-positieve personen in onze voorstellingen", vertelt Wim Morbée van VREAK. “We hebben toneelstukken gebracht rond preventie, maar ook over leven met hiv. In 'Stoelendans' combineren we beiden. VREAK ziet het als zijn plicht om hier aandacht aan te besteden en ziet de organisatie op zich dan ook als het overkoepelend project."

Aan het toneelstuk wordt ook een gespreksavond gekoppeld.

Verhaal 'Stoelendans'

'Stoelendans' speelt zich af op kerstavond. Het is feest bij Jean-Philippe en Ruben. De sfeer is er echter gespannen, want Thibault, de broer van Jean-Philippe, maakt zijn opwachting met zijn nieuwe vlam, Brent. Beide broers leven al jaren in ruzie en Ruben hoopt hen deze kerst te kunnen verzoenen.

Wanneer ook Carlos, de jeugdliefde van Ruben, aan tafel komt, blijkt geen enkel onderwerp nog taboe … Blijft iedereen zitten op dezelfde stoel?

Cast en tickets bestellen

Auteur: Geert Renders en collectief
Regisseur: Nico Plinke
Cast: Jochem Appermont, Glenn de Jong, Wim Morbée, Henri Langeraert, Wietse Belloy

'Stoelendans' is te zien op 8, 9, 11, 14, 15 en 16 december in het Fakkelteater Antwerpen. Daar vindt ook de gespreksavond plaats, op 12 december. Tickets kan je al online bestellen.

Bron: 

Eigen verslaggeving, VreakHier niet op klikken aub