Sam Smith: te goed in herhalen

10/09/2017 - 20:22
Beeld: Universal Music
3
Sam Smith was al enkele weken aan het aftellen op zijn sociale media. Na drie jaar zou er eindelijk nieuw werk verschijnen en dat was hoog tijd.

Zijn album ‘In The Lonely Hour’ had zich immers rechtstreeks in ons hart geboord bij zijn release en was voor ons dé keuze van de redactie in 2014. Zoveel pijn, op zo een eerlijke manier gebracht. Iedereen wiens hart ooit gebroken is geweest kon zich herkennen in deze soulvolle plaat.
 
In aanloop naar zijn nieuwe plaat, die naar eigen zeggen nog meer persoonlijk zal zijn, is er nu de nieuwe single: ‘Too Good At Goodbyes’.
 
Het goede nieuws: het is een hartbrekende ballade over een relatiebreuk. Het slechte nieuws: het is een hartbrekende ballade over een relatiebreuk. Net als bij de derde plaat van Adele heb ik enkele initiële bedenkingen. Hoe puur en eerlijk is een artiest wanneer hij zegt dat hij eindelijk goed in zijn vel zit en dan toch een plaat met geweeklaag uitbrengt?
 
Maar muzikaal zit het allemaal wel snor. Smith start ingetogen en met amper begeleiding. Langzaamaan wordt er sexy vingergeknip en een gospelkoor toegevoegd, om uiteindelijk bloot en a capella te eindigen. Hij zingt nog steeds als een nachtegaal met een gebroken hart en een vibrato die rechtstreeks stamt uit de nalatenschap van Nina Simone.
 
Zoals gezegd, het klinkt een beetje oneerlijk, maar het klinkt wel goed. Deze release doet vooral uitkijken naar het nieuwe album, waarvan ik hoop dat het meer zal verrassen.
 

'Too Good At Goodbyes', Sam Smith, Capitol Records, 2017
Bron: 

Eigen verslaggeving