Badmintonsterren Christinna Pedersen en Kamilla Rytter Juhl doen coming-out

13/10/2017 - 11:31
Christinna Pedersen (31, hoofdfoto) en Kamilla Rytter Juhl (33, foto onderaan) hebben bekendgemaakt dat ze een koppel vormen. Ze staan op de vierde plaats op de wereldranglijst van het damesdubbel in het badminton.

Het Deense duo Christinna Pedersen en Kamilla Rytter Juhl won vier keer het Europees kampioenschap in de voorbije zes jaar. Ze werden tweede op het wereldkampioenschap in 2015.
 
Pedersen en Rytter Juhl vormen al acht jaar een koppel, maar hebben lang gewacht om dit wereldkundig te maken. "We wilden eerst erkend worden voor onze sportieve prestaties, niet omdat we een koppel zijn", verklaart Rytter Juhl. "Nu we die erkenning hebben, zijn we klaar om dit aan het publiek te vertellen."

Holebifobe landen

Het duo speelt ook wedstrijden in landen waar seks tussen personen van hetzelfde geslacht strafbaar is. Door de eerste grote namen te zijn in de sport, denken ze minder gedwarsboomd te worden in die landen. 
 
"Het ergste wat we kunnen meemaken zijn doodsbedreigingen ontvangen", zegt Pedersen. "Als dat gebeurt, zullen we nadenken vooraleer naar een tornooi te reizen."

Precedenten

Vaak wachten topsporters tot hun pensioen alvorens ze hun coming-out doen. Topsporters die hun coming-out doen op het moment dat ze hoog scoren, blijven voorlopig relatief zeldzaam. Toch zijn er enkele voorbeelden.
 
Kort nadat Tom Daley (23) in 2013 via YouTube zijn coming-out deed, besliste hij niet naar Kazan in Rusland te reizen voor een tornooi schoonspringen. Rusland verbiedt homopropaganda.
 
Matthew Mitcham was 20 in 2008 toen hij zijn coming-out deed. Dat was voor de Olympische Spelen in Beijing. Hij won er goud in het schoonspringen vanop het 10-meterplatform.  
 
Racepiloot Danny Watts (37) wachtte tot na zijn actieve carrière om zijn coming-out te doen. Hij vreesde de reacties van fans en sponsors.

Bron: 

Gay Star News, eigen verslaggeving

Kamilla Rytter Juhl


Hier niet op klikken aub