Mister Gay Belgium 2017 Jaimie Deblieck blikt terug op het voorbije half jaar

13/11/2017 - 12:00
Op 27 mei 2017 werd Jaimie Deblieck verkozen tot Mister Gay Belgium 2017. Een half jaar later is hij al volop bezig met de zoektocht naar zijn opvolger. Tijd om terug te blikken.
Welk event of welke ontmoeting heeft de grootste indruk op je nagelaten?
 
We zijn ondertussen een half jaar na mijn overwinning en er zijn al heel wat mooie momenten en evenementen op mijn pad gekomen als Mister Gay Belgium (MGB). Twee gebeurtenissen zijn me enorm bijgebleven, mijn deelname aan Mister Gay Europe 2017 in Stockholm. Hier leerde ik veel bij over de rechten/wetten en campagnes van andere Europese landen.
 
Ook de Antwerp Pride in augustus was voor mij een onvergetelijke ervaring. Toen mocht ik mijn campagne voorstellen aan meer dan 10.000 personen op de Grote Markt van Antwerpen. Ongelofelijk! 
 
Welke stappen heb je nog gezet rond de acceptatie van holebi’s en transgenders op de werkvloer?
 
Er zijn al verschillende stappen gezet die ik voor ogen had als ik ooit de titel van MGB zou binnen halen. Deze zomer begon de ‘We Can Make It Work’ campagne. De campagne bestond uit een video waarin ik mijn negatieve ervaringen op het werk meegaf. Daarnaast ben ik op scholen langsgeweest om workshops omtrent LGBTIQ+ te geven en mijn persoonlijke ervaringen op het werk te bespreken. Tijdens die workshops waren de reacties gemengd, waardoor er tussen de leerlingen een dialoog ontstond, die ik in goede banen probeerde te leiden.
 
Ik ben ook op het kabinet van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters geweest. Daar heb ik een heel goed gesprek gehad over de huidige situatie van LGBT-ers op het werk en over hoe hij als Vlaams minister zich hiervoor inzet. Naar de toekomst toe komt er ook een charter die bedrijven kunnen onderteken. Door dat charter te ondertekenen verklaart het bedrijf dat holebi’s en transgenders meer dan welkom zijn bij hen. Dit is nog maar een begin; in de komende maanden volgen er nog acties.
 
Hoe lukt het om je misterjaar te combineren met je studies en je sociaal leven?
 
Ik heb tot nu toe nog geen seconde spijt gehad van mijn deelname aan Mister Gay Belgium. Het is zelf nog beter dan ik mij had kunnen inbeelden. De kansen en mogelijkheden die ik tot nu toe al heb gekregen op mijn jonge leeftijd zijn fenomenaal.
 
Als finalist werd er ons al uitgebreid meegegeven dat de Mister een vrij drukke agenda heeft. Ik kon mij wel inbeelden dat het intens ging zijn- en dat is het ook- maar de organisatie van MGB doet er alles aan om een mooie balans te vinden tussen de verkiezing en mijn sociaal leven. 
 
De inschrijvingsperiode voor MGB2018 is bezig. Je bent zelf betrokken bij de gesprekken. Hoe voelt dat?
 
De inschrijvingen lopen vlot binnen. Er zijn al heel wat kandidaten op kennismakingsgesprek geweest en enkele persoonlijke verhalen hebben mij een krop in mijn keel bezorgd. Ik ben ook blij dat ik betrokken ben bij die eerste gesprekken. Zo heb ik al een zicht over de kandidaten en kan ik op het daaropvolgende castingweekend in januari zien wie er al wat gegroeid is en iets gedaan heeft met de feedback die ze van de organisatie kregen. Met wat ik tot nu toe heb gezien, belooft het ook deze editie weer een sterke lichting te worden.
 
Welke kwaliteit moet je opvolger zeker hebben?
 
Wij willen zeker niet de mooiste homoman van het land vinden, want daar draait de MGB verkiezing niet enkel om. Het moet iemand zijn die het ziet zitten om zich volop te smijten voor een onvergetelijk avontuur. Een mondige man die zich met hart en ziel wilt inzetten om de problematiek in de LGBT-community aan te pakken. En niet onbelangrijk: iemand die zijn taak als Mister met evenveel passie en liefde uitvoert als mijn voorgangers Willem, Tom, Skelte, Raf en natuurlijk ikzelf. 
 
Voor wie nog twijfelt, hoe trek je hem over de streep om zich toch in te schrijven?
 
Ik denk dat ikzelf een perfect voorbeeld ben van een twijfelaar. In het begin stond ik heel negatief tegenover dit soort van verkiezingen. Die hebben jammer genoeg nogal een negatieve reputatie. Dat weerhield mij ook om deel te nemen aan Mister Gay Belgium 2017. Daarnaast was ik ook gewoon te onzeker. Tot een vriend van mij mij pushte om een jaar later toch deel te nemen en daar heb ik nu absoluut geen spijt van.
 
Door deel te nemen ben ik veel zelf zekerder geworden en is mijn blik over de Mister Gay Belgium verkiezing helemaal veranderd, op de positieve manier natuurlijk! Als kandidaat Mister Gay Belgium kom je terecht in heel warme omgeving van professionals die altijd voor je klaar staan en ontmoet je een pak nieuwe vrienden. Ik zou eigenlijk het woord vrienden niet mogen gebruiken, want ze zijn voor mij familie geworden. Dus als jij je geroepen voelt om net al mij een onvergetelijk avontuur te beleven en je te omringen door een hele warme en hechte groep, kun je je inschrijven voor Mister Gay Belgium 2018 via www.mrgaybelgium.be.
 
Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub