Vlaamse politici veroordelen 'Homo's zijn afval'-uitspraak

15/11/2017 - 16:54
‘Homo’s zijn afval.’ Althans dat vindt de Marokkaans minister voor Mensenrechten Mustafa Ramid wanneer de Verenigde Naties hem vroegen om relaties van tussen personen van hetzelfde geslacht uit het strafwetboek te halen. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) veroordeelt de uitspraken naar aanleiding van een parlementaire vraag van Vlaams Volksvertegenwoordiger Ann Brusseel (Open Vld).
Mustafa Ramid zei “niet teveel aandacht te willen besteden” aan homoseksualiteit en door homo’s “afval” te noemen. Hij zei dit toen hem werd gevraagd naar een nieuwe VN-richtlijn. Die wil dat zijn land een wet schrapt die gevangenisstraffen voorziet voor seksuele relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht. “Schandelijke en wereldvreemde uitspraken”, benadrukt Ann Brusseel. “Dit mag niet zomaar passeren. We moeten dit thema op tafel leggen bij elke gelegenheid die we hebben.” 
 

Vogelvrij

Het is trouwens niet de eerste keer dat Ramid in opspraak komt. In 2015 nog stelde hij holebi’s botweg voor om “van geslacht te veranderen” om niet met de wet overhoop te liggen. 
 
Geert Bourgeouis benadrukte dat het gedrag van de Marokkaanse minister onaanvaardbaar is en bijdraagt  tot een klimaat van onverdraagzaamheid en geweld tegen holebi’s.
 
“Anders zijn, je anders gedragen of anders denken dan wat als de norm geldt, betekent in veel Noord-Afrikaanse landen en het Midden-Oosten dat je een ernstig risico neemt. Ik ontvang bijvoorbeeld soortgelijke alarmsignalen van atheïsten in streng-religieuze landen. Zelfs in de zeldzame gevallen dat ze in theorie wettelijke bescherming genieten, worden holebi’s en andersdenkenden in de praktijk vaak vogelvrij verklaard, ondanks hun zogezegde grondwettelijke rechten", zegt Brusseel nog.
 

Kanarie in koolmijn

Marokko is een belangrijke partner van België en Vlaanderen op het vlak van handel, havens en mensenrechten. Deze samenwerking komt nu door de uitspraken van Ramid in diskrediet door.
 
Wat betreft de samenwerkingsverbanden die momenteel lopen tussen Vlaanderen en Marokko op vlak van cultuur pleit Brusseel voor een sterk signaal vanuit die sector: “De banden zomaar verbreken is geen goede optie, maar toch verwacht ik stellingname van beide partijen in die samenwerking. De culturele wereld is vaak de kanarie in de koolmijn als het op mensenrechten aankomt. Ik zal erop toezien dat de sector hiervoor op de steun van de Vlaamse regering kan blijven rekenen."
 
Bron: 

Persbericht