Worden holebihuwelijkspartners binnenkort erkend in hele Europese Unie?

27/11/2017 - 09:31
Het Hof van Justitie van de Europese Unie buigt zich over de zaak van een Roemeens-Amerikaans homokoppel dat erkend wil worden in Roemenië. Een eventuele erkenning kan invloed hebben op de volledige Europese Unie (EU).

De Roemeen Adrian Coman trouwde in 2010 met zijn Amerikaanse partner Robert Claibourn Hamilton in België. Roemenië weigert echter Hamilton een verblijfsvergunning te verlenen. Het Hof van Justitie van de Europese Unie buigt zich over de vraag of de Roemeense overheid hiermee bepalingen van het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie overtreedt.

Iedereen echtgenoot of echtgenote? 

Dat Handvest bepaalt bijvoorbeeld bewegingsvrijheid binnen de EU voor huwelijkspartners. De hamvraag is: is een echtgenoot of echtgenote van hetzelfde geslacht ook een echtgenoot of echtgenote tout court? Zo ja, dan kan dit betekenen dat alle Europese lidstaten alle wettelijke huwelijken, dus ook die tussen partners van hetzelfde geslacht  moeten erkennen. 
 
Dertien EU-lidstaten laten holebikoppels toe te trouwen: Nederland, België, Spanje, Luxemburg, Malta, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk (behalve in Noord-Ierland), Ierland, Denemarken, Zweden, Duitsland, Finland en Spanje. Enkele andere landen voorzien een samenlevingscontract voor holebi's. 
 
Roemenië, Bulgarije, Slovakije, Slovenië, Polen, Litouwen en Letland erkennen holebigezinnen niet. Het Europees Hof van Justitie kan dus beslissen dat ook die landen homoseksuele echtgenoten moet erkennen. 

Roemenië 

In Roemenië is er christelijke beweging die ijvert tegen de erkenning van holebigezinnen. De kans bestaat dat er dit jaar nog een referendum komt om de openstelling van het huwelijk grondwettelijk te verbieden. 

Bron: 

PinkNews.co.ukHier niet op klikken aub