Wereldaidsdag: doorbreek het taboe en stop discriminatie seropositieve personen

01/12/2017 - 11:12
Op 1 december is het Wereldaidsdag. Deze dag staat in het teken van de strijd tegen hiv en solidariteit met mensen die met de ziekte moeten leven. ZiZo ging mee rode lintjes uitdelen aan het Centraal Station in Antwerpen en roept daarmee op om het taboe dat nog steeds rond hiv hangt te doorbreken en een einde te maken aan de discriminatie van wie seropositief is.
Sensoa grijpt samen met tal van andere organisaties Wereldaidsdag aan om een boodschap over preventie en solidariteit te brengen. Zo deelden Mister Gay Belgium 2017 Jamie Deblieck en ZiZo mee de symbolische rode lintjes uit met Het Roze Huis – çavaria Antwerpen
 

Taboe

"Ik deel vandaag rode lintjes uit om mensen met hiv of aids een hart onder de riem te steken. Er is het goede nieuws van de daling van het aantal nieuwe besmettingen afgelopen jaar, maar het zijn er nog wel meer dan 900. We kunnen hier pas mee stoppen als het er nul zijn. Er rust nog een taboe, een stigma op, dat wil ik doorbreken door lintjes uit te delen. Ik ken zelf ook mensen met hiv /aids, zowel via Mister Gay Belgium als in mijn vriendenkring. Sommige vrienden zijn bang ervoor uit te komen”, zegt Deblieck aan ZiZo. 
 
Het taboe dat rond hiv hangt kan ook gevaarlijk zijn. “Door niet te praten over hiv is de ziekte voor velen onzichtbaar en een ver-van-mijn-bed-show. Zo maak je soms een foute inschatting van het risico dat je loopt”, waarschuwt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. “Gebrek aan informatie is een mes dat aan twee kanten snijdt. Zo kunnen mensen die hun medicatie juist nemen en goed begeleid worden het virus bijvoorbeeld niet meer doorgeven.”
 
In België leeft 1 op 20 van de mannen die seks hebben met mannen (MSM) met hiv. Voor de gehele bevolking is dat 1 op 5000. Als MSM is de kans dus veel groter dat je in contact komt met hiv. “Homo- en bimannen zijn zich doorgaans bewust van dit risico”, licht Borghs toe. “Onderzoek toont aan dat zij veiliger vrijen dan heteromannen.”
 

Daling besmettingen bij MSM

Voor het derde jaar op rij daalt het aantal diagnoses met hiv bij MSM. “Deze daling is het resultaat van jarenlang informeren, sensibiliseren en inzetten op verschillende preventiestrategieën”, verklaart Borghs. “Dat moeten we blijven doen. Sinds PrEP wordt terugbetaald in België hebben we een extra strategie bij die mensen die een verhoogd risico op besmetting met hiv lopen, kan beschermen.” PrEP is medicatie die oorspronkelijk enkel gebruikt werd om het aidsvirus in besmette mensen te verzwakken. Onderzoek toont echter aan dat wie PrEP neemt een veel kleiner risico loopt om besmet te worden met hiv.
 

Dialoog

Op Wereldaidsdag staan we stil bij de gevolgen van aids en roepen we op tot meer solidariteit en begrip. De boodschap van Wereldaidsdag is er één van openheid en communicatie tussen alle mensen, ongeacht hun serostatus. 
 
Des te beter de maatschappij geïnformeerd is, des te makkelijker het is om dialoog aan te gaan. Daarom voeren  heel wat andere verenigingen rond Wereldaidag actie. Het Regenbooghuis Limburg en hun West-Vlaamse collega’s van REBUS houden een digitale foto-actie. De vereniging OUDt voert actie in Tongeren, terwijl het Holebihuis Vlaams-Brabant naar ziekenhuis Gasthuisberg trekt. Daar zal onder meer een persoonlijke viering in de kapel plaatsvinden. Tenslotte houdt Sensoa, dat de rode lintjes gratis aanbiedt, een brunch voor Wereldaidsdag. Die vindt zondagmiddag plaats op de Antwerpse Sint-Andriesplaats.
 
Bron: 

Eigen verslaggeving

Mister Gay Belgium Jaimie Deblieck deelt rode lintjes uit
Een vrijwilliger deelt rode lintjes uit


Hier niet op klikken aub