De markantste coming-outs van 2017

28/12/2017 - 10:00
Elke coming-out is iets speciaals voor de betrokkene en zijn of haar omgeving. Maar sommige coming-outs overstijgen dat. Welke coming-outs hebben 2017 extra kleur gegeven?

Waarom is coming-out belangrijk? Waarom onthouden we een coming-out? Waarom charmeert, ontroert een coming-out ons? Waarom maakt het ons ook misschien kwaad? Waarom is het nodig?
 
Het antwoord is eenvoudig. Holebi, transgender, queer, aseksueel zijn of met een intersekse-conditie leven is niet (altijd) zichtbaar. We denken allemaal wel eens "ja, die ziet er erg gay uit" of "die moet wel lesbisch zijn". Maar je weet het niet zolang de persoon het niet zelf vertelt. 
 
Misschien is de betrokkene hetero- of biseksueel. Aseksueel of aromantisch. Of vindt die zich beter in de omschrijving queer. Anderen willen zich niet (laten) omschrijven in één woord. Maar wie het niet communiceert, kan niet verwachten dat anderen het weten en er rekening mee houden. 
 
Soms is coming-out gedoe en voelt het aan als onnodig. Maar wie anders is of zich anders voelt dan de grote hoop, zal dit moeten blijven vertellen.

België

Alle coming-outs onthouden of opnoemen is onbegonnen werk. Maar het verhaal van Hanne Gaby Odiele Termote is ons wel bijgebleven. Het topmodel vertelde in USA Today dat ze intersekse-conditie heeft. Haar coming-out bracht heel wat teweeg. Ze getuigde meermaals over wat het betekent om met een intersekse-conditie te leven. Voor Knack Weekend is ze zelfs Mens van het Jaar 2017. 
 
MR-politica Philippine Dhanis vertelde dat ze transgender is. Ze is politiek actief in Henegouwen. 
 
Een coming-out hoeft trouwens niet per se een bekend persoon te betreffen om op te vallen. 'Wouter' deed harten smelten bij Peter Van De Veire op MNM.
 
Red Flames U19 Kassandra Missipo en Lowiese Seynhaeve deden hun coming-out in het kader van 'Heroes of Football'. Ook Riana Nainggolan getuigde voor dit Europees project rond acceptatie van holebi's in het voetbal. 

Bliksemafleider

We kunnen niet om de coming-out van Kevin Spacey heen. Spacey reageerde op een eerste beschuldiging van seksuele intimidatie en ongewenste intimiteiten met een controversiële tweet. "Zoals mijn naasten weten, heb ik in mijn leven met zowel vrouwen als mannen relaties gehad. Ik heb doorheen mijn leven van mannen gehouden en romantische avonturen met hen gehad. En ik kies er nu voor om als een homoseksuele man te leven. Ik wil hier eerlijk en openlijk mee omgaan en mijn eigen gedrag onder de loep nemen."
 
Deze tweet is overgekomen als een bliksemafleider voor de beschuldigingen. Hij viel dus niet in goede aarde. Sindsdien houdt Spacey zich vooral koest. 

Muziek

iLoveMakonnen vertelde dat hij gay is en Loreen dat ze biseksueel is. De Russische violist Artem Kolesov protesteerde tegen homofobie in Tsjetsjenië door zijn coming-out te doen. Hij woont in Canada.
 
De coming-out van Tyler, The Creator bleef cryptisch. Hij zingt "Next line will have ’em like 'Whoa' / I’ve been kissing white boys since 2004". In 2015 tweette hij: "Ik probeerde enkele dagen geleden uit te kast te komen maar niemand gaf erom."
 
Ook Aaron Carter, de broer van Backstreet Boy Nick, kwam uit de kast als biseksueel. 

Televisie

Daniel Newman uit 'The Walking Dead', Haaz Sleiman uit 'Nurse Jackie' en Jordan Gavaris uit 'Orphan Black' deden alle drie hun coming-out.
 
'True Blood'-actrice Rutina Wesley heeft haar coming-out gedaan toen ze de verloving met haar vriendin, chef Shonda aankondigde. In 'True Blood' vertolkte ze de rol van Tara, een personage dat na enkele seizoenen ook een relatie met een vrouw had.

Sport

Voetballer Deni Sampermans van SK Rummen-Geebets deed zijn coming-out. My-King Johnson was 17 toen hij zijn coming-out deed. Door vroeg uit de kast te komen, hoopt hij dat zijn geaardheid snel geen verhaal meer is. Hij wil graag carrière maken in het American football. 
 
Maar in de sport viel vooral de coming-out van Danny Watts op. Hij was racepiloot. Tijdens zijn actieve carrière bleef hij angstvallig in de kast. Die omgeving ervoer hij als te macho om er te vertellen dat hij homo is.  
 
Robert Millar won in 1984 de bolletjestrui in de Ronde van Frankrijk en eindigde vierde in het algemeen klassement. Millar is voortaan Philippa York.
 
Paralympisch zwemster Theresa Goh uit Singapore deed kort voor het Pink Dot-pridefestival haar coming-out. Homoseks is strafbaar in Singapore en holebi's en transgenders strijden er voor erkenning en zichtbaarheid.
 
Pascal Erlachner, een scheidsrechter bij het profvoetbal in Zwitserland, deed zijn coming-out als homo . "Ik hoop dat mijn coming-out de publieke discussie zal stimuleren. Als je niet over een onderwerp praat, blijf je in een impasse zitten. En stagnatie is regressie", zegt hij in Blick. Erlacher voetbalde zelf tot hij 24 was. "Hoe ouder ik werd, hoe moeilijker het was om mijn geheim te bewaren. Ik ging telkens nieuwe uitdagingen aan om mezelf af te leiden." De referee waarschuwt: "'Homo' is geen scheldwoord, maar wie me 'fllikker' noemt, krijgt onherroepelijk rood."

Alle lagen 

Coming-outs komen voor in alle lagen van de maatschappij. Politiebaas Cressida Dick deed haar coming-out. Ze leidt de Metropolitan Police in Groot-Londen. Paul Burrell vertelde ook dat hij homo is. Burrell is de voormalige butler van Diana, prinses van Wales
 
De Turkse auteur Elif Şafak deed haar coming-out. Ze is biseksueel.
 
Ook in de politiek waren er coming-outs: Matěj Stropnický in Tsjechië en Laurence Vanceunebrock-Mialon in Frankrijk bijvoorbeeld. 
 
De prijs voor 'oudste coming-out' gaat naar Jonathan. Hij is 186 (en dat is geen typfout). Schildpad Jonathan heeft al sinds 1991 een relatie met Frederica. Samen wonen ze op Sint-Helena, een Brits eiland in de zuidelijke Atlantische Oceaan dat als ballingsoord diende voor Napoleon. Dierenartsen ontdekten nu pas dat Frederica een mannetje is en voortaan Frederic heet. 
 
Zijn dit alle coming-outs van 'beroemdheden'? Neen. Wel enkele die we onthouden. 

Bron: 

Eigen verslaggeving