De beste LGBT-films en -series van 2017

29/12/2017 - 13:07
2017 was een goed jaar voor fans van films met een holebi- en/of transgenderthema. Holebi’s en transgenders kwamen op verrassende manieren aan bod in de cinema. Filmkenner Ward Verrijcken zette voor ZiZo de beste LGBT-films en -series op een rijtje.
In februari won 'Moonlight' van Barry Jenkins de Oscar voor Beste Film. Een belangrijk moment, want het was de eerste LGBT-film die met die prijs aan de haal ging. 'Moonlight' gaat over het opgroeien van een Afro-Amerikaanse jongen die worstelt met zijn seksuele identiteit. Hij groeit op in een ruige buurt in Miami. De film volgt de jongen in drie fases van zijn leven waarin hij probeert zichzelf te zijn. 'Een meesterwerk', aldus Filmward.
 

Verschillende strijden

Het drama ‘120 battements par minute’ van regisseur Robin Campillo speelt zich af in de vroege jaren negentig van de twintigste eeuw in Frankrijk. De aidscrisis bereikt haar hoogtepunt, maar de urgentie van de ziekte lijkt niet tot de Franse samenleving door te dringen. Het scenario is origineel en authentiek, omdat - in tegenstelling tot veel films over hiv - ‘120 battements par minute’ hiv-patiënten niet als hopeloze slachtoffers toont. De personages zijn net heel strijdbaar, betrokken en vastberaden om te overleven.
 
In 'Battle of the Sexes' volgen we de strijd van tennislegende Billie Jean King (Emma Stone), die in de jaren zeventig evenveel wilde verdienen als de mannelijke tennissers. Tijdens de film volg je hoe King haar seksuele identiteit ontdekt, en dat is wat de film bijzonder interessant maakt. 
 
In de Noorse horrorprent 'Thelma' zie je hoe een verlegen meisje verhuist van haar religieuze familie op het platteland naar Oslo om er te gaan studeren. In Oslo ontdekt ze dat ze op vrouwen valt en dat ze over gevaarlijke bovennatuurlijke krachten beschikt. 
 
'God's Own Country' wordt wel eens de Britse Brokeback Mountain genoemd. Op een boerderij in Yorkshire worden twee schapenboeren stilaan verliefd op elkaar. 
 
'Tom of Finland' is een biopic over Touko Laaksonen, een tekenaar die beroemd werd door zijn homo-erotische tekeningen van mannen in uniform. Zijn strijd tegen het oerconservatieve Finland om zijn geaardheid te verbergen, komt uitgebreid aan bod in de film.


En ook nog ...

'Una Mujer Fantastica' over de transpersoon Marina en 'Beach Rats' een coming-of-age-drama dat wel eens als de witte Moonlight wordt omschreven. 
 
Ook het fel besproken homomoment in 'Beauty & The Beast' mag in dit jaaroverzicht niet ontbreken.
 

Opmerkelijke kortfilms

De 'In A Heartbeat' gaat over de prille verliefdheid tussen twee jongens. De film ging viraal en werd ondertussen meer dan 33 miljoen keer bekeken op YouTube.
 
In november won het Belgische 'Calamity' Holebikort op het Holebifilmfestival.
 

Netflix is chill

Op het kleinere scherm sprong enkel het vierde (en laatste) seizoen van de Australische reeks 'Please Like Me' eruit. De reeks gaat over de homoseksuele Josh, die helemaal geen probleem heeft met zijn seksuele geaardheid, en zijn exentrieke familie en vrienden. De manier waarop de reeks omgaan met psychologische problemen in beeld brengt, is lovenswaardig en grijpt naar de keel. De volledige reeks kan je op Netflix bekijken.

'Master of None' is een andere Netflix-reeks van Aziz Ansari. In het tweede seizoen focust de aflevering 'Thanksgiving' op de outing van zijn zwarte lesbische vriendin. Onvergetelijke televisie met prachtige vertolkingen van Angela Bassett en Lena Waithe

In 2017 kwam 'Will & Grace' terug op de buis. De comeback werd gesmaakt door de fans. 

No big deal

Verder viel het de redactie op dat vooral op Netflix LGBT-personages in series opduiken, zonder dat hun seksuele geaardheid een issue is. 'Orange is the new Black' is al langer een vaste waarde met biseksuele (Piper Chapman), lesbische (Big Boo) en transgender (Sophia Bursett) personages. Maar 'Easy', 'You Me Her' en 'Sense 8' verdienen een vermelding. Ook in tienerreeksen zoals 'Riverdale' en '13 Reasons Why' duiken LGBTQI-karakters op zonder dat het een big deal is.

Die evolutie is helaas nog niet doorgedrongen in de Vlaamse series. Bij reeksen zoals 'Tabula Rasa' en 'Beau Séjour' was er geen enkele LGBT-link.

Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub