Mister Gay Belgium Jaimie Deblieck aangevallen en uitgemaakt voor 'fucking homo'

10/02/2018 - 08:53
In de nacht van vrijdag op zaterdag is Mister Gay Belgium 2017 Jaimie De Blieck aangevallen na een avondje uit in zijn thuisstad Roeselare. Hij kreeg enkele stampen en werd op de grond geduwd. Hij werd uitgemaakt voor ‘fucking homo’. Deblieck deed aangifte bij de politie.

Jaimie Deblieck is erg aangeslagen door de aanval. Hij plaatste zaterdagochtend een bericht op Instagram en Facebook. Hij ging naar het ziekenhuis voor controle en deed aangifte bij de politie. Later op de dag gaat hij terug naar de politie, die de zaak ernstig neemt. 
 
"Jaimie is teleurgesteld en ook boos", vertelt Mister Gay Belgium-organisator Bram Bierkens aan ZiZo. "Maar hij is en sterke persoonlijkheid. Bedreigingen en andere negatieve commentaren na zijn verkiezing, heeft hij ook overleefd."
 
"Ik snap niet dat mensen zoiets doen", zegt Bierkens. "We zijn er nog lang niet qua acceptatie."

Onaanvaardbaar

"Holebifoob en transfoob geweld zijn onaanvaardbaar. Iedereen moet op straat zichzelf kunnen zijn. Politie en justitie moeten hier werk van maken", zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs aan ZiZo. "We wachten op het interfederaal actieplan tegen holebifobie en transfobie. Dat plan moet uitgaan van een langetermijnvisie. Daarnaast moeten er middelen vrijgemaakt worden om het plan effectief uit te voeren."
 
Dat interfederaal actieplan tegen holebifobie en transfobie laat op zich wachten. Het vorige plan liep eind 2014 af. Het kabinet van staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) laat weten dat het nieuwe plan in april klaar zal zijn. 

Altijd aangifte doen

"Aangifte doen is heel belangrijk", zegt Borgs. "Zo kunnen we een correct beeld vormen van waar problemen zich voordoen en onder welke omstandigheden. Via de Uni-form-app kan je holebifoob en transfoob geweld melden. Je kiest zelf of je melding moet worden doorgegeven aan de politie. Loop je gevaar? Neen dan onmiddellijk contact op met het noodnummer 112."

Waarom?

"Jullie steun is hetgeen dat mij door deze zware dagen gaat trekken en daarvoor wil ik jullie uit de grond van mijn hart bedanken", reageert Jamie Deblieck na een drukke dag in de media. "Aan de aanval van vannacht heb ik naast wat toegetakelde spieren, niks overgehouden."
 
"Er is een klacht ingediend tegen de dader en het parket zal deze zaak tot op de bodem uitspitten. Ook wil ik jullie meegeven waarom ik ervoor gekozen heb om voor het oog van de media staan. Heel wat mensen in ons land hebben net als mij te maken gehad met fysieke agressie vanwege hun geaardheid en zijn daar zelf nog niet voor durven uit te komen."
 
"Daarom had ik besloten om mijn statement te verspreiden via de het medialandschap. Voorvallen als deze moeten gemeld worden. Er zijn heel wat instanties zoals het Unia, de politie, holebiverenigingen en de app Uni-form waar je zo'n zaken kunt melden. Deze boodschap heb ik vandaag geprobeerd op mijn best te delen."
 
Wil je weten wat je kan doen bij haatboodschappen? ZiZo bracht een uitgebreid artikel over het onderwerp. Meer informatie vind je ook in de online brochure Opvallen & Rechtslaan van çavaria en de de website van Uni-form.
 
Recentste update: 11/02/2018 om 07.47 uur.

Bron: 

Eigen verslaggeving

De foto die Jaimie op Instagram zette


Hier niet op klikken aub