Vlaamse overheid lanceert Genderklik.be

12/03/2018 - 13:57
Genderklik.be is een onlineplatform dat komaf moet maken met denken in genderrollen. Dat willen ze doen aan de hand van laagdrempelige themastukken, opiniestukken, YouTube-filmpjes en artikels. Met de site wil Vlaams minister voor Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) het thema gender tastbaar maken.
Het platform legt een paar basisbegrippen in vereenvoudigde termen uit, zoals het verschil tussen gender en sekse, en illustreert met een paar denkoefeningen hoe erg genderstereotypen in onze hoofden zit ingebakken. De uitleg op Genderklik.be lijkt bewust laagdrempelig gehouden. Je moet dus geen doctoraat in gender theory hebben om met deze basis mee te zijn. Aan de hand van artikels over de laatste nieuwe ontwikkelingen en gastbloggers die hun eigen ervaringen blootgeven biedt Genderklik.be nieuwsgierigen wat extra stof tot nadenken.
 
Als je het liever in chronologische volgorde doet, kan je lezen hoe gender iemands leven beïnvloedt van kind tot bejaarde persoon. Je vindt hier ook enkele tips over hoe je een klaslokaal minder genderstereotiep kan inrichten en over de meeste voorkomende struikelblokken waarover leerkrachten wel eens vallen. Ze belichten ook de invloed van genderdynamiek op (hetero)relaties, en hoe kinderen opvoeden voor (hetero)koppels ook wat uitdagingen naar de voorgrond brengt, zoals het zwangerschapsverlof voor de zwangere mama (tien weken) versus het geboorteverlof voor een andere ouder (tien dagen).
 
De boodschap van Genderklik.be is eigenlijk heel simpel. Je gender zou je gedrag, interesses of hobby’s niet mogen bepalen. Tijd om die genderhokjes wat open te breken, dus.
 
Bron: 

Eigen verslaggeving, Genderklik.beHier niet op klikken aub