Minister Geens reageert op spaaklopende toepassing transgenderwet in Wallonië

12/03/2018 - 17:46
Nadat aan het licht kwam dat sommige procureurs in Wallonië de nieuwe transgenderwet uitvoerden vanuit een eigen mensonterende praktijk, reageerde de transcommunity met een boodschap aan het adres van de minister van Justitie Koen Geens en de parketten van de desbetreffende regio's.
In de gerechtelijke arrondissementen Luik, Henegouwen en Luxemburg werden trans* personen systematisch opgeroepen voor verhoor door de politiediensten na hun eerste aanmelding voor een geslachtsregistratiewijziging. In het verhoor werden irrelevante vragen gesteld die bovendien de privacy schenden en indruisen tegen de zelfbeschikkingsrecht over je genderaanduiding, die het uitgangspunt is van de nieuwe wet. Het is echter niet aan politie of procureur om systematisch elke transgender persoon te controleren. Arc-en-Ciel Wallonie, RainbowHouse Brussel, Genres Pluriels en çavaria vroegen aan de minister van Justitie om de wanpraktijken te laten stoppen.
 

Opgehelderd

Op vraag van de transbelangenorganisaties en enkele parlementaire vragen antwoordde minister Geens duidelijk en kordaat. Hij gaf aan dat een hoorzitting door de politie op verzoek van de officier van justitie alleen kan plaatsvinden wanneer er tekenen zijn van strijdigheid met de openbare orde en dat dit daarom al zeker niet systematisch kan zijn.
 
De minister verklaarde ook dat hij dit probleem opnieuw opgehelderd heeft tijdens het overleg met het College van procureurs-generaal nadat hij de klachten had ontvangen. Hij bekijkt eveneens of een nieuwe omzendbrief nog meer verduidelijking moet brengen.
 
Op vraag van het LGBT+ middenveld had het parket van Luik vrijwel onmiddellijk toegezegd om hun richtlijnen aan de politiediensten te wijzigen.
 
" We betreuren dat het zo ver is moeten komen, maar zijn blij dat de minister snel en accuraat gehoor heeft gegeven aan de klachten van de trans* organisaties en de trans* gemeenschap om deze dringende mensonterende praktijken zo snel mogelijk een halt toe te roepen", zegt Jeroen Borghs van çavaria.
Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub