Conchita Wurst: "Ik ben al jaren hiv-positief"

16/04/2018 - 13:49
Tom Neuwirth, beter bekend als Conchita Wurst, is hiv-positief. Dat poste de zanger zelf op zijn Instagramaccount nadat een ex-partner dreigde om de de diagnose naar buiten te brengen. Wurst werd in 2014 wereldberoemd toen hij het Eurovisiesongfestival won met 'Rise like a phoenix'. "Iemand met hiv bepaalt zelf aan wie en wanneer hij of zij het vertelt. Wettelijk is het niet verplicht. Hiv behoort immers tot de persoonlijke levenssfeer", zegt Thierry Franck van Sensoa aan ZiZo.

De zanger is al jaren hiv-positief. Het was nooit het plan om met deze privéinformatie naar buiten te komen, maar nu "moet" hij wel. "Een ex-vriendje dreigt ermee om de informatie openbaar te maken. Ik zal niemand het recht geven om mij bang te maken en om mijn toekomst te beïnvloeden", schrijft de zanger op Instagram. De verklaring is als en zwaard van Damocles dat boven zijn hoofd hangt en waarvan hij zich voor de rest van zijn leven bevrijdt.

Irrelevant

Conchita Wurst heeft al die jaren gezwegen om verschillende redenen. "De belangrijkste was mijn familie, die mij sinds de eerste dag onvoorwaardelijk heeft gesteund. Ook mijn vrienden zijn al een ruime tijd op de hoogte en behandelen mij op een manier die ik iedere hiv-patiënt zou toewensen. Ten tweede vind ik dat deze informatie eigenlijk irrelevant is voor het publiek en enkel belangrijk is voor de mensen met wie seksueel contact een optie is."
 
De zanger is sinds de diagnose in behandeling. Hij laat weten dat de ziekte onder controle is. "Ik kan het virus niet doorgeven."
 
Wurst schrijft nog dat hij hoopt dat zijn besluit om zich te outen 'helpt om de stigmatisering van mensen die besmet zijn met hiv  te verminderen'. Tot slot bedankte hij de fans voor hun steun. 
 

Stigma

"Een hiv-infectie is niet te genezen, maar wel te behandelen. Je kan er een prima leven mee leiden en mensen met hiv hebben een normale levensverwachting. Ze ondervinden vooral problemen door het stigma rond hiv. Dat uit zich meestal in discriminatie zoals uitsluiting, verwijten, onnodige hygiënische maatregelen...", zegt Thierry Franck van Sensoa. 
 
"Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat onwetendheid en irreële angst leiden tot een negatieve houding ten aanzien van mensen met hiv. Als je zegt dat je kanker hebt, is de reactie vaak empathisch. Als je leeft met hiv, kan de reactie veroordelend zijn. Daarom houden velen hun hiv-status geheim, ook voor familie en vrienden. Voor de kwaliteit van leven is dit niet bevorderend. Hiv-stigma leidt tot het verbreken van sociale relaties en een verminderd psychologisch welbevinden. Het belemmert ook hiv-preventie, het tijdig testen op hiv en het trouw innemen van de hiv-medicatie", aldus Franck.
 

Rolmodel

"Wurst is sinds de overwinning in 2014 een positief rolmodel voor de LGBT+ gemeenschap. Zo zag het genderteam van het UZ Gent na Conchita’s Eurosong-overwinning het aantal transgenderpatiënten met 30 procent groeien. Dat ze nu een rolmodel kan worden voor veel mensen met hiv is toe te juichen", besluit Franck.
 

Heb je naar aanleiding van dit bericht nood een aan een gesprek? Contact opnemen met de Holebifoon kan via www.holebifoon.be of 0800 99 533. Meer info over hiv vind je op www.seksualiteit.be of www.mannenseks.be.

Bron: 

Eigen verslaggeving, Instagram Conchita WurstHier niet op klikken aub