Herdenkingsmars, kunstveiling en muziek op Ihsane Jarfi Dag

15/05/2018 - 06:42
nieuws
Twee dagen voor de Belgian Pride kan je in Brussel diverse activiteiten meemaken waarin Ishane Jarfi postuum centraal staat. Het gaat om een herdenkingsmars, de onthulling van een muurschildering en een kunstveiling met een avondvullend programma.

Het Pride Weekend begint nu donderdag, 17 mei met de Ihsane Jarfi Dag. Ishane was een jonge dertiger die in 2012 in Luik werd mishandeld en vermoord. Het was de eerste moord in ons land die als homofoob werd berecht. Zijn vader heeft het tot zijn levensdoel gemaakt om de nagedachtenis aan zijn zoon levend te houden door te strijden tegen discriminatie die leidt tot haat en geweld. Vader Hassan Jarfi richtte daarvoor een stichting op die hij naar zijn zoon noemde.

Eerst naar het Muntplein…

De Ihsane Jarfi Stichting en de drie regionale koepels van LGBT+ verenigingen (RainbowHouse Brussels, çavaria en Arc-en-ciel Wallonie) organiseren de Ihsane Jarfi Dag.

Donderdag om 17 uur is iedereen welkom aan het Muntplein. Op het podium in hartje Brussel volgen speeches, getuigenissen, optredens en concerten elkaar op. Tijdens een herdenkingsmars vindt de onthulling plaats van een street-art muurschildering met het portret van Ihsane. Met het innemen van deze publieke ruimte en met de hedendaagse herinnering aan Ihsane, zullen liefde en respect de sleutelwoorden van de dag zijn.

… ’s avonds naar Bozar

Een tweede activiteit is kunstveiling in Bozar, het Paleis voor Schone Kunsten. Van 10 tot 18 uur kan je er de werken bekijken die vervolgens online geveild worden. Naast enkele Brusselse kunstgalerijen kreeg het initiatief ook de steun van enkele kunstenaars die een werk aanbieden. De opbrengst gaat naar de Stichting Ihsane Jarfi. De veiling is het resultaat van een samenwerking tussen Bozar en Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V).

Bozar bouwt een heus programma rond de veiling met lezingen van onder andere Bisi Alimi en Karel Blondeel. Die eerste is een Nigeriaanse activist die zijn land moest ontvluchten en voor rechten voor de LGBT+ gemeenschappen opkomt. Karel Blondeel voert onderzoek naar sociaal en fysiek geweld tegen LGBT+ personen.  De avond wordt kleurrijk afgerond met een receptie en een concert door La Diva.

Meer info over deze veiling vind je hier. Om de geveilde kunstwerken te bekijken en een online bod te doen surf je naar https://brusselsforjarfi.com/veiling/

Bron: 

Eigen verslaggeving

Kunstwerk van Marie Françoise Plissart


Hier niet op klikken aub