99% van de Vlaamse en Brusselse gemeenten hangt regenboogvlag uit op IDAHOT

16/05/2018 - 19:06
nieuws
Çavaria en de provinciale regenbooghuizen riepen de Vlaamse en Brusselse gemeenten op de regenboogvlag uit te hangen op 17 mei, de Internationale Dag tegen Holebifobie en transfobie (IDAHOT). In 99 procent van de gemeenten wappert de regenboogvlag in solidariteit met holebi’s en transgenders. Enkel Kraainem en Sint-Martens-Latem weigeren mee te werken.

Overal ter wereld worden acties georganiseerd om aandacht te vragen voor de rechten en het welzijn van holebi’s en transgenders. “Dat bijna alle Vlaamse en Brusselse gemeenten deelnemen aan onze regenboogvlaggenactie is echt een unicum”, zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. “Zowel in de grote steden als op het platteland, van de kust tot in Limburg, overal wapperen regenboogvlaggen.”

Symboolwaarde

De regenboogvlag is het symbool waarmee de holebi- en transgenderbeweging actievoert. “De vlag dekt echter een veel grotere lading”, legt Borghs uit. Samen met de regenbooghuizen in elke provincie en vormingsorganisatie KliQ bekijkt çavaria wat lokale besturen kunnen doen om tot een holebi- en transgendervriendelijk beleid te komen. “Dat kan gaan van het vermelden van de Holebifoon in het gemeenteblad en het verspreiden van ZiZo in de lokale bibliotheek tot het opnemen van een antidiscriminatieclausule in het gemeentelijk subsidiereglement en vormingen organiseren voor het lokale woonzorgcentrum, het gemeentepersoneel of de lokale scholen.”

Weigeraars

Vorig jaar weigerden Kraainem en Drogenbos deel te nemen aan de actie. Kraainem volhardt maar Drogenbos is bijgedraaid. “Dankzij de inspanningen van zeer geëngageerde burgers en het Holebihuis Vlaams-Brabant ziet het bestuur eindelijk in waarom deze actie zo waardevol is”, aldus Borghs.

Toch blijft het aantal weigeraars op 2 staan. “Sint-Martens-Latem weigert ook een regenboogvlag uit te hangen. De vorige jaren lieten ze ons weten mee te doen aan de actie maar hingen ze er blijkbaar ook geen uit’, verklaart Borghs. “Dat vinden wij toch straf", besluit Borghs.
 

Bron: 

Persbericht

Lees meer over: