Çavaria ondersteunt protestmanifestatie in Brussel tegen Trump

06/07/2018 - 16:09
nieuws
Betogers wandelen met regenboogvlaggen mee in de protestmars van 2017
Het platform 'Trump not Welcome' organiseert op zaterdag 7 juli een protestmars tegen de komst van de Amerikaanse president Donald Trump naar Brussel. Trump neemt op 11 en 12 juli deel aan de NAVO-top. Het platform wil zo aan de Belgisch en Europese leiders vragen om zich niet te inspireren op Trumps visie op de wereld

"We willen een hart onder de riem zijn voor het verzet tegen Trump in de VS. We veroordelen zijn oproep voor meer investeringen in oorlog en zijn verontwaardigd over zijn onmenselijk immigratiebeleid gesymboliseerd door kinderen die in kooien worden opgesloten. Een beleid dat ook voet aan de grond heeft in Europa", zegt het platform aan De Morgen. "Wij willen bruggen bouwen, geen muren. Wij geloven in een vredespolitiek op alle domeinen. Make Peace Great Again!"

Tweede jaar op rij

Toen Trump in mei 2017 ons land voor de eerste keer bezocht, was er ook al een protestmars. Er namen negen- tot tienduizend mensen deel aan de betoging, onder wie ook heel wat holebi's en transgenders. RainbowHouse Brussels organiseerde een delegatie, gesteund door çavaria​. De organisaties die opriepen voor de mars maakten een vuist tegen haat en uitsluiting.

Ook dit jaar blijft çavaria de actie ondersteunen. “Omdat wij respect voor mensenrechten wél belangrijk vinden”, reageert Yves Aerts, de coördinator van çavaria. De seksistische en discriminerende retoriek van Trump en de achteruitgang van LGBT+ rechten stuiten duidelijk op veel weerstand, zowel hier in België als in de Verenigde Staten. 

Trumps' palmares

Enkele beroerde verwezenlijkingen van Trump op het vlak van LGBT+:

  • Hij benoemde homofoben in sleutelposities zoals vicepresident Mike Pence. Hij gaf als gouverneur van Indiana bedrijven toestemming om holebi's en transgenders niet te bedienen onder het mom van godsdienstvrijheid.
  • Het ministerie van Volksgezondheid wil geen gegevens meer over seksuele oriëntatie en genderidentiteit verzamelen. 
  • Trump ondertekende een uitvoeringsbesluit dat nefaste gevolgen heeft voor holebi's en trangenders. Het uitvoeringsbesluit laat kerken en andere geloofsgemeenschappen toe politici openlijk en praktisch te steunen. Kerken moeten in de Verenigde Staten geen belastingen betalen. Deze zullen politici aanzetten holebifobe en transfobe maatregelen te nemen.
  • De Stonewall Inn verliest mogelijk zijn status als nationaal monument.
  • Trump heeft de hele presidentiële adviesraad over hiv /aids ontslagen. 
  • Federale instanties staan het gebruik van woorden zoals ‘transgender’, ‘diversiteit’ en kwetsbaar’ niet meer toe.

De manifistatie begint op 7 juli om 15 uur aan het station Brussel Noord. Meer info over de protestmanifisatie vind je op het Facebookevent.

Bron: 

Eigen verslaggeving, De Morgen

Persoon houdt bord met 'My body, my choice' in de lucht


Hier niet op klikken aub