Beelden met een verhaal in de queer space van AQAF – en een intrigerend schilderij

10/08/2018 - 12:47
nieuws
Mensen bekijken de foto's die aan de muur hangen
Een tentoonstellingsruimte gevuld met vinylplaten, foto’s door en over sekswerkers en een opmerkelijk schilderij: het Antwerp Queer Arts Festival (AQAF) voert niet alleen inhoudelijk, maar ook vormelijk vernieuwing door in de kunstwereld. De originaliteit en de sterke boodschap zijn overduidelijk: dit is dan ook niet enkel voor de liefhebbers van de schone kunsten.

Het Antwerp Queer Arts Festival (AQAF), gelinkt aan Antwerp Pride, heeft voor het eerst een queer space. Het is een thuishaven waar AQAF een hele week lang een culturele ontmoetingsplaats creëert. Er vinden enkele evenementen plaats en doorlopend kan je er twee tentoonstellingen ontdekken. Ook de moeite waard is het opmerkelijke hedendaagse vijfluik ‘The queer quintet’, een schilderij dat bulkt van de kleuren en de betekenissen gemaakt door Jan Scheirs.

Queer Vinyl Sleeves

Mark Sergeant verzamelde voor deze expo een reeks platenhoezen. Telkens heeft de artiest een LGBT+ link, al is dat niet noodzakelijk omdat de betrokkene zelf LGBT+ is (of was, want er zijn ook nogal wat platen van overleden zangers bij). Soms heeft de artiest een opmerkelijke LGBT+ aanhang, zoals wijlen La Esterella. Soms was het één specifieke plaat die de artiest maakte waarop het label LGBT+ bijzonder van toepassing is, zoals ‘Transformer’ van Lou Reed.
Komen voorts onder meer aan bod: David Bowie, Elton John, Harry Belafonte, Bette Midler, Patti Smith, TC Matic, Prince, Madonna, Guido Belcanto en de Pet Shop Boys.

My Me

De tweede tentoonstelling in de queer space is het resultaat van het project ‘My life, my zoom, my shot, my point of view… My me’. De organisatie Boysproject voor mannen en transgenders die als sekswerker actief zijn of waren, vroeg enkele van hen om foto’s te maken. Niet zomaar foto’s, maar van plaatsen, gewoontes, activiteiten… die voor hen belangrijk zijn als sekswerker.

De doelgroep van Boysproject leeft in het algemeen een verdoken bestaan. Hun stem komt amper aan bod en zelden staan ze in de spotlights. De ‘My Me’-expo geeft een bijzondere toegang tot deze voor velen onbekende wereld.

Nog tot zondag te bezoeken

De tentoonstellingen ‘Queer Vinyl Sleeves’ en ‘My Me’ zijn nog tot 12 augustus te bezichtigen in ’t Kwartier, Keistraat 11 in Antwerpen (deze locatie vormt samen met het naastgelegen Stadsmagazijn de hub van deze AQAF-editie, een queer space waar je dagelijks terecht kan).

Eerder berichtten we al over de expo ‘Out of Focus’ in Gallerie Verbeeck – Van Dijck. Over elk van deze tentoonstellingen maakte de regionale zender ATV een reportage.
 

Bron: 

Eigen verslaggeving

Queer sleeves
Schilderij met mannen, een robot waarbij er vloeistof uit de robot komt