#Stemmen2018-campagne vindt een kwart meer aanhangers in laatste weken

13/10/2018 - 10:36
nieuws
Illustratie van stemhokjes met een regenbooggordijn
De eindstreep naar de verkiezingen heeft ook een boost gegeven aan de #Stemmen2018-campagne. Dinsdag berichtten we dat ook in de centrumsteden heel wat partijen nog geen gevolg gaven aan de oproep om zich te engageren voor een LGBT+ inclusief beleid.

Het aantal lokale lijsten dat de campagne ondertekende, steeg met 25 procent naar 347. Maar welke partijen gaven de meeste steun en in welke provincies vond de campagne het meest gehoor? En zijn de partijen in de centrumsteden wakker geschoten na ons artikel van dinsdag?

Minst ondertekenaars bij Open Vld

Wanneer we analyseren welke partijen hun handtekening zetten, moeten we opmerken dat het tellen van de stemmen zondag hopelijk vlotter gaat dan deze berekening. In heel wat gemeenten komen de partijen immers niet op met hun eigen naam, maar met een plaatselijke naam. Dat doet men bijvoorbeeld om de lijst te kunnen uitbreiden naar onafhankelijke kandidaten. Bovendien komen nogal wat partijen in kartel op.

Wanneer we eerst enkel naar de partijen kijken die onder hun nationale naam de #Stemmen2018-campagne tekenen, dan varieert dat aantal van 33 voor Open Vld, 36 voor PVDA, 40 voor sp.a en Groen, 42 voor N-VA tot 48 voor CD&V. De sociaaldemocraten komen echter frequent onder een plaatselijke naam op en er zijn ook heel wat roodgroene kartellijsten. Daarom kunnen we besluiten dat sp.a en Groen de campagne goed ondersteunen. Gelet op het feit dat PVDA maar in een beperkt aantal gemeenten een lijst indiende, heeft ook deze partij de campagne goed opgevolgd. Daarentegen vond de campagne het minst weerklank bij Open Vld.

Meest ondertekenaars in Vlaams-Brabant

Er zijn ook provinciale verschillen. In totaal gaven 347 lokale lijsten hun steun op datum van 12 oktober. 98 daarvan komen uit Vlaams-Brabant. Ongetwijfeld is hier een verband met het feit dat de oorsprong van de campagne ligt bij het Holebihuis Vlaams-Brabant. Haar initiatief groeide vervolgens uit tot een samenwerking met de andere roze huizen – Regenbooghuis Limburg, Het Roze Huis – çavaria Antwerpen, Casa Rosa en REBUS – en de holebi- en transgenderkoepel çavaria.

Op de tweede plaats komt de provincie Antwerpen met 81 ondertekenaars. Oost-Vlaanderen deed met 67 handtekeningen duidelijk beter dan West-Vlaanderen. Daar kreeg de campagne steun van 58 plaatselijke partijen én zijn er meer gemeenten dan in Oost-Vlaanderen. Limburg kent met 42 gemeenten een aanzienlijk kleiner aantal mogelijke ondertekenaars. Dat bleek ook: slechts 40 Limburgse lijsten bekenden regenboogkleur.

In verhouding tot het aantal gemeenten is de campagne het best opgevolgd in Vlaams-Brabant en het minst in West-Vlaanderen.

Enkele burgemeesters schudden we wakker

Nog tot begin deze week ontbraken ook heel wat steunbetuigingen van partijen in de centrumsteden. In elke provincie bekeken we de twee grootste steden. Enkele partijen met bekende burgemeesters misten we en we riepen hen op alsnog te tekenen. Sommigen gingen daarop in: de stadslijsten van de liberalen Bart Somers in Mechelen en Vincent Van Quickenborne in Kortrijk en het roodgroene kartel van Hans Bonte in Vilvoorde.

Slechts twee van de tien burgemeesters gaven geen steun aan de eisen van de LGBT+ beweging: Renaat Landuyt van de Brugse sp.a en Christoph D’Haese van N-VA in Aalst. Een andere opvallende naam die ontbreekt, is die van de Gentse Open Vld met kandidaat-burgemeester Mathias De Clercq.

Welke partijen ontbreken nog?

  • CD&V in Aalst en Kortrijk
  • Groen in Aalst en Genk
  • N-VA in Aalst, Genk, Kortrijk en Vilvoorde
  • Open Vld in Aalst, Genk en Gent
  • PVDA in Aalst
  • sp.a in Brugge

Wil je weten wie zich in jouw gemeente geëngageerd heeft om het welzijn van holebi’s en transgenders te verbeteren? Check de site Stemmen 2018 dan.

Bron: 

Eigen verslaggeving