Avelgem en Rotselaar krijgen LGBT+ burgemeester

23/10/2018 - 10:20
nieuws
Jelle Wouters
De gemeenteraadsverkiezingen leverden voor enkele out politici mooie resultaten op. Vanaf 1 januari 2019 krijgen Avelgem en Rotselaar een burgemeestersjerp met regenboogkleur.

De partijen waarmee beide burgemeesters opkwamen, hebben elk de Stemmen 2018-campagne gesteund. Er is dan ook alle reden om aan te nemen dat er een LGBT+ inclusief beleid zal worden gevoerd, waarvan een out burgemeester natuurlijk een sterk uithangbord kan zijn.

Lut Deseyn

In Avelgem wordt Lut Deseyn burgemeester (foto onder). Zij won de verkiezingen met haar plaatselijke lijst gbA-Gemeentebelangen, een lijst van Open Vld en onafhankelijken. Deseyn is 47 jaar en zal de sjerp omgorden als onafhankelijke. In het vorige bestuur werd zij verkozen voor CD&V en was ze al schepen, tot ze vorig jaar die partij verliet en als onafhankelijk raadslid ging zetelen. Ze wordt vanaf 1 januari 2019 de eerste vrouwelijke burgemeester van Avelgem en de eerste openlijk lesbische burgemeester in Vlaanderen.

Jelle Wouters 

De voorbije verkiezingen leverden ook de eerste openlijk homoseksuele burgemeester op. Dat is Jelle Wouters, die voor CD&V deze verantwoordelijkheid opneemt in Rotselaar. Momenteel is de 33-jarige Wouters eerste schepen en bevoegd voor jeugd, kinderopvang, informatie en evenementen. Rotselaar krijgt overigens niet alleen een homo als burgemeester, maar ook een schepen: parlementslid Piet De Bruyn (N-VA).

Andere bekende out politici

In Leuven lukte het niet voor Lorin Parys. Hoewel zijn N-VA erop vooruitging, bleef hij uit de coalitie. Petra De Sutter zette voor Groen een puik resultaat neer in Horebeke. Met haar 21,7% kon ze echter niet op tegen Volksbelangen, die een absolute meerderheid behoudt. In Oostende wist Johan Verstreken als lijstduwer één van de drie zitjes voor CD&V te bemachtigen. Ook Sam Van De Putte, lijsttrekker voor sp.a in Aalst raakte verkozen.

Update:

Ook in het Limburgse Wellen mag Els Robeyns (spa - ROB) nog zes jaar langer haar regenboogburgemeestersjerp aanhouden.

Bron: 

Eigen verslaggeving

Lut Deseyn