Nederland op weg naar aparte opvang holebi en transgender asielzoekers

01/03/2016 - 13:36
D66 en PvdA willen aparte opvang voor holebi's en transgenders die asiel zoeken in Nederland. Er waren in totaal 72 stemmen vóór en 67 stemmen tegen de motie. Ook COC Nederland is er voorstander van.

Aparte opvang of niet? Met een nipte meerderheid nam de Tweede Kamer de motie van Vera Bergkamp (D66) aan. De kwestie is dit jaar een zwaar politiek thema in Nederland. Regeringspartij VVD, waaronder staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff, is tegen. De VVD vindt dat asielcentra veilig moeten zijn voor iedereen. "Nieuwkomers moeten de Nederlandse normen respecteren. We moeten de daders aanpakken", stelt Malik Azmani (VVD).
 
COC Nederland herhaalde maandag het pleidooi voor aparte opvang. Holebi's en transgenders in asielcentra worden gepest en bedreigd. Vooral in de noodopvang. COC pleit voor een zogenaamd tweesporenbeleid: zowel daders aanpakken als slachtoffers een veilige omgeving bieden. 
 
COC Nederland-voorzitter Tanja Ineke is streng: "Tot nu toe laat de regering slachtoffers in de kou staan. Dat is bijvoorbeeld van belang voor homo's in Heumensoord die met de dood worden bedreigd terwijl er geen dader in beeld is. Zij zouden naar een veilige plek kunnen en dat maakt een wereld van verschil."

Bron: 

AD.nl, COC NederlandHier niet op klikken aub