Çavaria en Fedasil starten proefproject LGBT's in asielcentra

01/03/2016 - 23:40
In Nederland stemde de Tweede Kamer een motie voor aparte opvang van LGBT-vluchtelingen. COC Nederland is hier voorstander van. Çavaria niet, maar het start wel met Fedasil een proefproject om holebi's en trangenders in asielcentra te begeleiden.

De koepel van LGBT-organisaties in Vlaanderen en Brussel heeft geen zicht op meldingen van homofobie, bifobie of transfobie in asielcentra. "Al wordt het probleem sowieso niet genoeg gerapporteerd", zegt woordvoerder Jeroen Borghs in 'De wereld vandaag' op Radio 1.
 
Er komt een proefproject met de federale instelling voor asiel, Fedasil. "Je moet je veilig genoeg voelen om te vertellen aan het personeel van het asielcentrum dat er iets is gebeurd. Bovendien zijn die mensen die zijn weggevlucht uit hun thuisland wegens hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit niet gewend om er openlijk over te praten. Er is zoveel schroom", zegt Borghs. 
 
Medewerkers in de asielcentra moeten signalen leren oppikken. Er komen opleidingen. Die speciaal opgeleide werkkrachten kunnen dan collega's opleiden. Çavaria hoopt in vier opvangcentra te starten. De organisatie ambieert op korte termijn in alle asielcentra een vorming te kunnen geven. "We zijn ook op zoek naar vrijwilligers die mensen willen begeleiden in het leven na het asielcentrum: de eerste stappen bij het zoeken naar een job, een huis en in het verenigingsleven. Want die mensen kunnen niet terugplooien op hun gemeenschap die hier al woont, omdat ze net die gemeenschap van hun land wegens hun geaardheid zijn ontvlucht."

Bron: 

De Redactie