Holebipionier Judith Schuyf krijgt hoge koninklijke onderscheiding

15/12/2014 - 17:35

Dr. Judith Schuyf is in Nederland benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. "Ze krijgt een lintje", zoals ze in Nederland zeggen. Ze is een pionier en voorvechter op het gebied van de emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders.

Schuyf is historicus en archeoloog van opleiding. Ze kreeg de koninklijke onderscheiding onder meer vanwege haar onderzoek naar de leefsituatie en acceptatie van LGBT's en oorlogsgetroffenen. Naast haar wetenschappelijke werk was Schuyf onder meer voorzitter van stichting Homosport Nederland en voorzitter Landelijk Platform homoseksuele en lesbische Ouderen

Zij was ook medeoprichtster en actief lid van Platform Artikel 19, een samenwerkingsverband van organisaties dat zich internationaal en in Nederland inzet voor emancipatie en gelijke behandeling op diverse gronden, zoals leeftijd, etniciteit, gender en handicap. Zij vertegenwoordigde die belangen in nationale en internationale fora en in de media.

Vanaf 2002 heeft ze als senior beleidsmedewerker seksuele diversiteit en holebi- en transgenderbeleid voor onder andere Movisie talloze projecten geleid voor de acceptatie en verbetering van de positie van LGBT’s. Speciale aandacht had zij daarbij voor roze ouderen, sport en transgenders. Ook adviseerde ze ministeries, burgemeesters en wethouders hierover.
 
Tot voor kort werkte ze voor Movisie, een nationaal kennisinstituut dat onder andere werkt rond homo-emancipatie. Judith Schruyf is net met pensioen gegaan. Wil Verschoor, manager Participatie Movisie, had bij haar pensioen goede woorden voor haar over: “Judith is ook erudiet, gedreven en recht voor zijn raap, kritisch en met een tomeloze inzet voor haar werk, zowel betaald als vrijwillig. Een vasthoudende en markante persoonlijkheid die op inspirerende wijze gáát voor haar idealen. En vooral: een bijzondere collega die wij bijzonder zullen gaan missen.”
 
De Nederlandse ridderorde kent zes graden. Officier is de vierde graad. Enkel Commandeur, Grootofficier en Ridder Grootkruis zijn nog hogere graden. Judith Schuyf krijgt een lint met een rozet in verguld zilver.
 
Dank aan Sjaan Vanderjagt / Pixelpolder voor het gebruik van de foto toe te staan.
Bron: 

RTV Utrecht, Wikipedia, MovisieHier niet op klikken aub