Bart De Wever: N-VA zal voor holebirechten stemmen in Europees Parlement

11/08/2014 - 08:46

Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever garandeert dat N-VA-europarlementsleden in het Europees Parlement conform het partijprogramma zullen stemmen. De N-VA zit er in een rechts-conservatieve fractie, ook over ethische kwesties.

De partij zit in de fractie Europese Conservatieve en Hervormers (ECR), waar ook ethisch-conservatieve partijen toe behoren. Die zijn dan niet zo tuk op meer rechten en vrijheden voor holebi's en transgenders. Toen de partij zich bij de fractie aansloot, volgde bezorgdheid en protest.

"Zij [de N-VA-ers in het Europees Parlement, n.v.d.r.] moeten stemmen conform ons partijprogramma. En ik kan het je al zeggen in die fractie is dat al besproken en het zat er meteen ook bovenarms op met een aantal van die Oost-Europese partijen", vertelt Bart De Wever aan GayLive.be. "Voor hen is dat verrassend dat niet linkse partijen uit West-Europa er zo over denken en dat zet misschien iets in gang. En ik vind dat nuttiger dan in bijvoorbeeld de Europese Volkspartij (EVP) te gaan zitten waar ook heel wat homofobe standpunten bestaan en men doet daar niets aan. Men zwijgt daarover en doet alsof dat niet bestaat." In de EVP zit CD&V.

"Wij zitten nu in een kleinere fractie en daar zijn een paar partijen die daarover echt problematische standpunten over ingenomen hebben en nu te horen krijgen dat dit echt niet meer gaat. Dat we zeggen 'dit gaat niet voor ons' en 'dit mag niet'. En we zien nu al dat andere conservatieve partijen met ons beginnen te spreken. Ook de Engelse conservatieven zeggen nu dat ze daar ook niet achter staan. En dat geeft hoop. Hoop op evolutie en veranderende standpunten. Dat duurt altijd even. Je kan daarbij geen binnenwegen nemen. Dat verandert niet van het ene moment op het andere. Maar je moet ergens beginnen. Ik ben daarover eigenlijk niet negatief over gestemd."

Çavaria, de Vlaamse belangenverdediger van holebi's en transgenders, had een gesprek met N-VA. "Toen we hoorden dat N-VA zich aansloot bij de ECR-fractie waren we bezorgd", bekent woordvoerder Jeroen Borghs. "We hebben onze bezorgdheid in een brief overgemaakt aan het partijbestuur en hen uitgenodigd voor een gesprek, samen met onze Europese koepel ILGA-Europe. Tijdens het gesprek hebben we de partij erop gewezen dat hun keuze voor de ECR automatisch legitimiteit verleent aan de homofobe leden van die fractie." N-VA onthield zich ook bij de stemming van het Lunacek-rapport omdat het subsidiariteitsprincipe niet gerespecteerd zou zijn. "We hebben duidelijk gesteld dat holebi- en transgenderrechten een prioriteit moeten zijn en dat stemgedrag dan ook consequent moet zijn", zegt Borghs. Die boodschap lijkt goed te zijn aangekomen bij N-VA. De partij schuwt de confrontatie met hun homofobe fractiegenoten niet. ILGA-Europe was al langer op zoek naar een bondgenoot in de ECR-fractie om holebi- en transgenderrechten bespreekbaar te maken. Die lijkt ze nu gevonden te hebben in de N-VA. "Uiteraard blijven wij het stemgedrag van alle Vlaamse partijen in het Europees Parlement in de gaten houden", aldus nog Borghs.

België en Vlaanderen

Op Belgisch federaal niveau werkt N-VA aan de zogenaamde Zweedse coalitie met MR, CD&V en Open Vld. Een van de thema's die zullen besproken worden, is hoe omgaaan met trans- en homofobie in buitenlands beleid. Moet België bijvoorbeeld striktere standpunten innemen tegen homofobie in de wereld? "Wel we gaan daar nu aan beginnen aan die onderhandelingen maar ik heb hier al met een aantal mensen afgesproken om input te krijgen op domeinen als buitenlands beleid om een intelligente tekst in het regeerakkoord te krijgen. Ik ben daar zelf al voorstander van", zegt De Wever tegen GayLive.be.

Op Vlaams niveau is partijgenote Liesbeth Homans Vlaams minister van Gelijke Kansen geworden. "Zij deed dit al in Antwerpen en ze gaat dat nu op Vlaams niveau uitrollen. Ik denk dat zij wel voluntaristisch is om enkele dingen uit te rollen. Dat heeft ze in de stad bewezen en dat wordt ook in Vlaanderen meegenomen. Ik denk dat dit wel goed nieuws is", zegt haar voorzitter.

Bron: 


Hier niet op klikken aub