Goedele goes gay

02/11/2011 - 11:33

De nieuwe Goedele heeft het deze keer over holebi's. 'Zo gay', heet het nummer  en het heeft het volmondig over codes, kontjes en kasten.  

De homo in Goedele

"Homo's en ik, wij zijn twee handen op één buik", zegt Goedele in haar edito, en dat wil ze de volgende 150 pagina's dan ook bewijzen. Ze heeft het over gadgets en speeltje, homofobie, fag hags, mooie kontjes, de fluïditeit van de vrouwelijke geaardheid, een IKEA-reportage over 'kasten', de acteurs van Gardenia, gay mode, Nathalie Delporte en Sam de Bruyn, lesbische koks (jaja, 'wat schaft de pot', is daar weer), een blik in de homowereld, lesbiennes in de prostitutie, psychologiesche inzichten en homoseksualiteit in het dierenrijk. Een bloemlezing ZiZo, zeg maar, op zijn Goedeles.

Ze heeft wel wat met homo's verklapt ze, waarna ze een aantal prototypische homo's en lesbiennes beschrijft in haar voorwoord: de onberispelijk geklede, overgevoelige homo naast de emotioneel eerlijke, heel franke, laaggeschoeide lesbo. "Goh, was ik maar een lesbienne", verzucht ze, "Het leven zou zoveel makkelijker zijn. Geen verplichting om op hakken te lopen, me op te tutten en al die cinema te spelen. Ze zijn gewoon zichzelf." Maar nee, lezeressen, je hoeft je niet meteen aan te bieden, want dat vermeldt de hoofdredactrice er achteraan meteen aan toe: je mist helaas dat éné ding...

Een aanrader?

Bij het lezen van het blad vraag je je wel af of dit nu geschreven is voor hetero-vrouwen of voor homo-mannen? Voor de eerste is het misschien net iets te ver gaande, voor de tweede is het allemaal preken voor eigen kerk. Het blad blijkt bovendien weer veel clichés over te nemen zonder deze te kaderen of te toetsen, waardoor je wel eens wil zuchten, maar je voelt toch steeds dat het echt wel goed bedoeld is. Al bij al kunnen we als besproken groep dan ook best tevreden zijn met ons eigen Goedele-nummer.

De Lieve Lust 

Staan wij in de Goedele deze maand, zij mocht ook in onze ZiZo. In ons artikel over hiv en aids blikken we terug naar het belang van programma's als 'De Lieve Lust'. Daarin sprak ze met Lieven Vandenhaute 'open en bloot' over erotiek, lichamen en seks. Van onschatbare waarde was dat. Een van de problemen van de aidspaniek van de jaren '80 was immers o.a. dat je er nauwelijks over kon praten. Vlamingen praatten nu eenmaal niet over seks. Tot Goedele en Lieven langs kwamen. We zijn haar alvast daarvoor dankbaar en zullen vol verwachting in dit gay nummer bladeren. 

Bron: 

Eigen verslaggeving

Lees meer over: 


Hier niet op klikken aub